Το διαρκές σεμινάριο Politics of Liberation υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Rosa Luxemburg και με τον συντονισμό και την επιστημονική επιμέλεια της Ρόζας Βασιλάκη και του Γιώργου Σουβλή συνεχίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά με επιτυχία τις συναντήσεις του συζητώντας με διανοητές και ακαδημαϊκούς κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα αλλά και την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα στο πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.
Στην πρώτη συνάντηση για το 2024 το σεμινάριο είχε καλεσμένο τον Καθηγητή Ιστορικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Βαφέα ο οποίος μίλησε για την ιστορία & την πολιτική σημασία του φαινομένου της «ληστείας» στην Ελλάδα. Η επόμενη συνάντηση με τον ερευνητή Γιώργο Βελεγράκη εστίασε στην κλιματική κρίση και τις ουτοπίες της «έξυπνης διαχείρισης» της.
Φεύγοντας από την Ευρώπη και πηγαίνοντας στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Αφρική στο επόμενο σεμινάριο, το οποίο παρουσιάζεται εδώ, μίλησε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σωτηρής Ρούσσος για τον λόγο περί Αποκάλυψης στο πολιτικό και ιδεολογικό ρεπερτόριο των αντι-ηγεμονικών εξεγέρσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Την Παρασκευή 8 Μαρτίου το σεμινάριο φιλοξένησε τον Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, Dylan Riley ο οποίος θα μίλησε για τις αυταρχικές καταβολές της σύγχρονης δημοκρατίας επιχειρηματολογώντας πως ο καπιταλισμός και η δημοκρατία έχουν υπάρξει συμβατά συστήματα μόνο σε χώρες που είχαν πρόσβαση σε γη και σε αγορές τέτοιας κλίμακας ώστε να εμποδίζουν τις ισχυρές πιέσεις προς τον αυταρχισμό που δημιουργούνταν από την όξυνση της ταξικής πάλης.
Στις επόμενες του διαλέξεις το σεμιναρίου φιλοξενεί τον Επίκουρο Καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Παρασκευά Ματάλα (10 Μαΐου) ο οποίος θα μιλήσει για τον Εθνικισμό και τον Φασισμό στην Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα και τον Καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αργύρη Αρχάκη (21 Ιουνίου) του οποίου η διάλεξη θα εστιάσει στους τρόπους με τους οποίους ο αντιρατσιστικός λόγος πολλές φορές καταλήγει να απηχεί ανισότητες, να τις συγκαλύπτει και να τις αναπαράγει.
Ακολουθήστε το Politics of Liberation
Website: https://politicsofliberation.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/PoliticsofLiberation
Instagram: https://www.instagram.com/politicsofliberation/
Ακολουθήστε το Ίδρυμα Rosa Luxemburg – Παράρτημα Ελλάδας
Website: https://rosalux.gr/el
Facebook: https://www.facebook.com/RosaLuxgr
Twitter: https://twitter.com/RosaLuxgr
“Αυτοκρατορία και τζιχάντ: κοινωνικές αλλαγές και ο αντι-ηγεμονικός αποκαλυπτικός λόγος από τον Μάχντι του Σουδάν στον ISIS”
Η περίληψη της ομιλίας:
Ο λόγος περί Αποκάλυψης και τελικής μάχης του Θεού με τον δαίμονα καταλαμβάνει κεντρική θέση στο πολιτικό και ιδεολογικό ρεπερτόριο αντι-ηγεμονικών εξεγέρσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η μεσσιανική θεώρηση της ιστορίας συναντάται σε μια ακολουθία εξεγέρσεων από τον β’ ήμισυ του 19ου αιώνα ως τις αρχές του 21ου και συναρθρώνεται με ραγδαίες κοινωνικές ανακατατάξεις που αν και έχουν τις βαθύτερες αιτίες στο εσωτερικό των περιοχών, πυροδοτούνται από την επέμβαση της αυτοκρατορίας. Για να ορίσουμε την τελευταία ακολουθούμε τους Negri και Hardt, σύμφωνα με τους οποίους η έννοια της Αυτοκρατορίας χαρακτηρίζεται θεμελιωδώς από την έλλειψη ορίων Πρόκειται για «μια παγκόσμια μορφή κυριαρχίας που αποτελείται από μια σειρά εθνικών και υπερεθνικών οργανισμών ενωμένων κάτω από μια ενιαία λογική διακυβέρνησης» Η εισήγηση θα μελετήσει τη σχέση αυτοκρατορίας και εξεγέρσεων με αντι-ηγεμονικό αποκαλυπτικό λόγο εξετάζοντας τρεις περιπτώσεις, η μία στις αρχές της εποχής της νεωτερικότητας, η δεύτερη στο λυκόφως της νεωτερικότητας του εικοστού αιώνα και η τρίτη στην μετανεωτερική εποχή. Η πρώτη είναι η εξέγερση του αλ-Μάχντι στο Σουδάν, η δεύτερη η Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν και η τρίτη το «χαλιφάτο» του ISIS στις μέρες μας.