icon-menu1
Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”
Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”

Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις «σταυροφορίες εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων» στην Κούβα

Με προσπάθεια και πολλά λεφτά διαφημίζεται η αφήγηση ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προωθούν τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό είναι ψευδές. Διότι μπορεί σε διάφορες χώρες οι ΗΠΑ να στηρίζουν κάποιους από όσους προωθούν τα δικαιώματα, όμως σε άλλες χώρες στηρίζουν έμπρακτα αυτούς που τα καταπιέζουν. Δεν θα μιλήσουμε για τη Σαουδική Αραβία και άλλα αιμοσταγή καθεστώτα που στηρίζονται από τις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να συνεχίζουν ακάθεκτα την παραβίαση δικαιωμάτων. Ούτε για τους Ταλιμπάν, που εάν οι ΗΠΑ δεν ενίσχυαν τις σκοταδιστικές ομάδες ως «μαχητές της ελευθερίας», οι Ταλιμπάν θα ήταν ακόμα μια γκρούπα. Δεν θα μιλήσουμε για τα 510 αντι-ΛΟΑΤΚΙ νομοσχέδια που εισήχθησαν στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ μέσα στο 2023, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά στην ιστορία τους και τριπλάσια από το 2022.

Τα νομοσχέδια στις ΗΠΑ εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων αυξάνονται γεωμετρικά

Θα εξετάσουμε, αντιθέτως, την εμβληματική περίπτωση της Κούβας, όπου οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν αδρά τους εχθρούς των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων. Τα τελευταία χρόνια το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας μαζί με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα προώθησαν παθιασμένα τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, μεταξύ των οποίων τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Στην αρχή βρήκαν απέναντί τους ισχυρές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα το 2019 η κυβέρνηση να χρειαστεί να πάρει πίσω τις προτάσεις και να διεξάγει μια τεράστια καμπάνια με δεκάδες χιλιάδες συνελεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα, όπου κατατέθηκαν 3.000 τροποποιητικές προτάσεις . Αποκορύφωμα αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας, το Δημοψήφισμα για την αλλαγή του οικογενειακού κώδικα, το 2022.

Εικόνα που δημοσίευσε το ιστορικό Granma, επίσημο site του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, για τον οικογενειακό κώδικα.

Σε αυτή τη μεγάλη μάχη, το Ναι στις προτεινόμενες αλλαγές έλαβε 66,85%. Απέναντι στις αλλαγές τάχθηκε το 33,15% μετά από μια δυναμική καμπάνια που διοργάνωση μια σκοταδιστική αντιπολίτευση, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον Guardian ως «Σταυροφορία εναντίον του Gay γάμου».

«H Βίβλος το καταδικάζει» έλεγε ο πάστορας Lester Fernandez σε μια λειτουργία στην Αβάνα, ενώ οι πιστοί κουνούσαν σημαιάκια στα οποία αναγραφόταν το μήνυμα «Με το αυθεντικό οικογενειακό πρότυπο, όπως ακριβώς το δημιούργησε ο Θεός», σύμφωνα με το NBC. «Είμαι κόρη του Θεού. Ο Θεός καθιέρωσε ότι ο άνδρας είναι για τη γυναίκα και η γυναίκα είναι για τον άνδρα», δήλωνε στο Asssociated Press η 31χρονη μεθοδίστρια, Caridad Borges.

Επίσημο υλικό του Κουβανέζικου κράτους για τα πρότυπα οικογένειας

Η δυναμική που ανέπτυξαν οι ευαγγελικές εκκλησίες ήταν πρωτόγνωρη. Την ίδια στιγμή που άλλες εκκλησίες τελούσαν λειτουργίες με τρανς πάστορες, η «Ευαγγελική Συμμαχία» μάζευε εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές και έκανε δουλειά πόρτα-πόρτα ενάντια στην κυβέρνηση. Έτσι, κατάφερε να αναγκάσει την κυβέρνηση σε οπισθοχώρηση, με αποτέλεσμα να μην νομιμοποιηθεί το 2019 ο γάμος και η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

»Αυτοί ήταν, τουλάχιστον για μένα, τρομακτικοί μήνες, επειδή δεν μπορούσα ποτέ να προβλέψω αυτό το τελικό αποτέλεσμα- πραγματικά σοκαρίστηκα και λυπήθηκα.», ανέφερε στο Vice η ψυχολόγος Dachelys Valdés Moreno που μεγαλώνει μαζί με τη σύζυγό της ένα αγοράκι στην Κούβα. Και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι η δύναμη που ανέπτυξαν και το γεγονός ότι ξαφνικά σε μια χώρα όπως η Κούβα η Εκκλησία θα μπορούσε να γίνει μια δύναμη πολιτικής πίεσης που θα μπορούσε να επιτύχει να επικρατήσει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και να σαμποτάρει το συνταγματικό σχέδιο.»

Πώς όμως κατάφεραν να οι εκκλησίες ευαγγελιστών να αναπτύξουν τόση δυναμική μέσα στο «νησί της Επανάστασης»; Αναμφίβολα πολλοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο σε αυτά, όμως τον κυριότερο θα τον έχετε σίγουρα ακούσει ξανά: λέγεται «Δολάριο».

Αρχικά, η οικονομική βοήθεια εκκλησιών από άλλες χώρες έδωσε τους πόρους στις Ευαγγελικές εκκλησίες της Κούβας να αυξήσουν την επιρροή τους στην κοινωνία. Στην «ειδική οικονομική περίοδο», όπου μετά το 1989 υπήρχαν τεράστια ποσοστά φτώχειας και υποσιτισμού, «Σε κάθε χωριό της Κούβας, οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν τις ευαγγελικές εκκλησίες έτρωγαν ένα γεύμα μετά τη λειτουργία – όταν οι καιροί είναι άσχημοι, αυτό έχει σημασία», δήλωσε στον Guardian o Hal Klepak, καθηγητής Ιστορίας στο Royal Military College του Καναδά.

Οι περισσότερες κουβανικές ευαγγελικές εκκλησίες έχουν μια «αδελφή εκκλησία» στις ΗΠΑ που τις υποστηρίζει οικονομικά και, όπως τόνισε ο Κουβανός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και σπουδαστής σεμιναρίου Βαπτιστών Adiel González Maimó, «αυτά τα χρήματα έρχονται με ιδεολογικούς όρους».

Αναφορικά με τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα «τόσο η πολιτική όσο και η οικονομική υποστήριξη των ευαγγελικών εκκλησιών και οργανισμών από τις ΗΠΑ ήταν ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των Κουβανών Ευαγγελικών στην εκστρατεία τους κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων στο νησί», δήλωνε στο Vice ο Andrew Chesnut, καθηγητής Θρησκευτικών Σπουδών στο Virginia Commonwealth University.

Το Cuba Money Project της δημοσιογράφου Tracey Eaton, δημοσίευσε έναν κατάλογο με τα αμερικάνικα προτζεκτ που σχετίζονται με την Κούβα και έχουν λάβει τη μεγαλύτερη κυβερνητική χρηματοδότηση από τότε που ανέλαβε ο Τραμπ μέχρι το 2018-2019. Το νούμερο πέντε στον κατάλογο είναι το πρότζεκτ “Evangelical Christian Humanitarian Outreach for Cuba” (ECHO Cuba), με λίγο περισσότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια. Σύμφωνα με τον έγκριτο Guardian η ομάδα αυτή έλαβε πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ από το 2009 έως το 2017.

Μόνο που η επιρροή των σκοταδιστικών στοιχείων, τα οποία ενισχύθηκαν από τις ΗΠΑ δεν σταματά στο ζήτημα της τεκνοθεσίας. «Αυτή η αντιπολίτευση θα μπορούσε ξεκινώντας από την καμπάνια εναντίον των γκέι, να κινητοποιηθεί για ευρύτερα ζητήματα, δηλαδή ενάντια στο κράτος και υπέρ της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς», ανέλυε ο Guardian. Επομένως, μπορεί οι ΗΠΑ να καμώνονται παντού ότι στηρίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Στηρίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα όταν τους συμφέρει. Όταν δεν τους συμφέρει, στηρίζουν τις «Σταυροφορίες ενάντια στα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα» και η Κούβα είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε ζήτημα, διευκρίνιση ή για να υποβάλλετε κείμενο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: jacobingreece@gmail.com

Οδηγίες για την υποβολή κειμένων στο site Jacobin Greece

Newsletter-title3