icon-menu1
Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”
Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”

Πιάνο, ποίηση και αγώνες: Ο Βασίλης Μάγγος μέσα απ’τα μάτια της μητέρας του (vid)

Η μητέρα του Βασίλη Μάγγου, Ντάτη Μουρτζοπούλου, μιλάει για πρώτη φορά δημόσια για τον γιο της Βασίλη και τον τραγικό του θάνατο, που προκλήθηκε λίγες εβδομάδες μετά την κακοποίηση του από την Ελληνική Αστυνομία, εκείνο το καλοκαίρι του 2020. Περιγράφει τη διαδικασία συγγραφής της καταγγελίας που είχε συντάξει ο ίδιος Βασίλης Μάγγος στο κινητό που του είχε δώσει δώρο η μητέρα του. Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα,  τρεισήμισι χρόνια μετά,  η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει καν επιστρέψει το κινητό του στους δικούς του.

Η Ντάτη Μουρτζοπούλου περιγράφει τη σχέση του γιου της με την τέχνη, από τη χορωδία και τα ντραμς μέχρι τη λογοτεχνία, και στέκεται ιδιαίτερα στην αγάπη του για το έργο του Καρυωτάκη και του Ντοστογιέφκσι. Η Μητέρα του Βασίλη Μάγγου μιλάει για το ποίημα του Καρυωτάκη που απήγγειλαν στην κηδεία του γιου της και αναδεικνύει έναν άλλον Βασίλη, διαφορετικό από τον μαχητή που βλέπουμε στο βίντεο απέναντι σε μια ολόκληρη διμοιρία: έναν Βασίλη τρυφερό και ευαίσθητο, που ακριβώς μέσα από αυτές τις πλευρές της προσωπικότητάς του οδηγήθηκε στον δρόμο του αγώνα.

«Το παιδί σου ποτέ δεν το χάνεις, γιατί, οι άνθρωποι που απλώς δεν είναι εδώ, ζουν μέσα στις καρδιές μας.» λέει μεταξύ άλλων η μητέρα του Βασίλη Μάγγου, και περιγράφει πόσο συγκινητικές είναι για αυτήν οι διαδηλώσεις που διεξάγονται για τον Βασίλη.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι το βάρος της δημοσιοποίησης το έχει αναλάβει κυρίως ο πατέρας του, Γιάννης Μάγγος, και ασκεί κριτική στην Δικαστική εξουσία για τους χειρισμούς της. Δηλώνει πως ο γιος της ήταν στοχοποιημένος, για αυτό και δέχτηκε την επίθεση, «γιατί ήταν μέσα στο κίνημα από πάρα πολύ μικρός».

 

Η μητέρα του Βασίλη Μάγγου περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία είχε πέσει μετά τον ξυλοδαρμό του τόσο σε σωματικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Αναφέρει όσα της είπε ο γιος της για εκείνη τη μεγάλη διαδήλωση στην οποία βίωσε το όργιο καταστολής και φωτίζει τα ερεθίσματα που είχε από το περιβάλλον του προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί σε οικολογικά θέματα.

Επίσης, αφηγείται ότι συχνά οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο στον γιο της στον δρόμο και επειδή ήταν και εκείνη μαζί του έψαχναν και την ίδια, ενώ ο γιος της τής έλεγε μπροστά στους αστυνομικούς «μαμά μην τους αφήσεις». Εκτός αυτών, η μητέρα του Βασίλη Μάγγου περιγράφει πώς νιώθει όταν ακούει τραγούδια που γράφτηκαν για τον γιο της.

Στο βίντεο συμπεριλαμβάνεται και μία διήγηση του Γιάννη Μάγγου για τον γιο του στο σχολείο, ο οποίος ως μαθητής είχε γράψει σε μια έκθεση μια ιστορία από το αντάρτικο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για την Βαγγελίτσα Κουσιάντζα και τη «νύχτα της Νιάλας». Το βίντεο κλείνει με τη μητέρα του Βασίλη Μάγγου να σχολιάζει και να απαγγέλλει ένα από τα ποιήματα του γιου της, που γράφτηκε τρία χρόνια πριν από τον θάνατό του.

Συνέντευξη-Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης

Φιλολογική επιμέλεια: Σωτήρης Σιαμανδούρας

Μοντάζ: Βασίλης Βήττας

Ευχαριστούμε τους Political Stencil για το πλάνο του γκράφιτι.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε ζήτημα, διευκρίνιση ή για να υποβάλλετε κείμενο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: jacobingreece@gmail.com

Οδηγίες για την υποβολή κειμένων στο site Jacobin Greece

Newsletter-title3