Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”
Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”

Perry Anderson: Δύο κείμενα για την ιστορία της Αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης. Η πρώτη εκδοτική προσπάθεια του Jacobin Greece σε συνεργασία με τις εκδόσεις Τόπος

Το βιβλίο αυτό είναι η πρώτη εκδοτική προσπάθεια του Jacobin Greece, η οποία ευοδώθηκε μέσα από τη δημιουργική συνεργασία με τις εκδόσεις Τόπος.  Τα δύο κείμενα του Perry Anderson που περιέχονται στην παρούσα έκδοση έχουν δημοσιευτεί πρώτη φορά στο περιοδικό Νew Left Review, το οποίο μας παραχώρησε τα δικαιώματα για την μετάφραση και αναπαραγωγή τους.  Το κείμενο «Προχωρώντας προς τη Βηθλέεμ» (Scurrying towards Bethleem) δημοσιεύτηκε στο New Left Review στο τεύχος 10 Ιουλίου-Αυγούστου του 2001. Το κείμενο «Ο οίκος της Σιών» (Τhe House of Zion) δημοσιεύθηκε στο τεύχος 96 του Νew Left Review του Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου του 2015. Την μετάφραση και επιστημονική επιμέλεια των κειμένων ανέλαβαν τα μέλη της συντακτικής του Jacobin Greece ( Χρήστος Αβραμίδης, Αλίκη Κοσυφολόγου, Αλεξάνδρος Μινωτάκης, Γιώργος Σουβλής). H ιδέα για την μετάφραση του δεύτερου κειμένου («Ο οικός της Σιών») γεννήθηκε μετά από πρόταση του Βασίλη Καραμπά, ο οποίος συνέβαλε στην μετάφραση του.

Αφουγκραζόµενος τον άνισο διεθνή συσχετισµό, ο  Άντερσον γράφει µε πυρετώδη και εµβριθή τρόπο για την ιστορική καταγωγή ενός αποικιοκρατικού σχεδίου που ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από έναν αιώνα και του οποίου οι καταστροφικές συνέπειες βιώνονται στην πιο ακραία τους  µορφή από τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος σήµερα απειλείται µε γενοκτονία. Πρόκειται για ένα σηµαντικό τεκµήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και µαζί µια αγωνιώδης κραυγή για το µέλλον της συνύπαρξης των λαών στην περιοχή και για τη διεθνή ειρήνη. Πολύ περισσότερο, στη σηµερινή συγκυρία της εν εξελίξει γενοκτονίας, η προσπάθεια κατανόησης του ιστορικού πλαισίου, αποτελεί µια µικρή συµβολή και πράξη αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για απελευθέρωση.

 

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε ζήτημα, διευκρίνιση ή για να υποβάλλετε κείμενο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: jacobingreece@gmail.com

Οδηγίες για την υποβολή κειμένων στο site Jacobin Greece

Newsletter-title3