icon-menu1
Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”
Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”

Ο Δ. Κουσουρής και ο Ν. Σκοπλάκης μιλούν για το μπλόκο της Καλογρέζας, 80 χρόνια μετά (vid)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ιωνία με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από το μπλόκο της Καλογρέζας, από το πολιτικό σχήμα «Εκτός Σχεδίου».

Για το θέμα εισηγήθηκαν ο Δημήτρης Κουσουρής και ο Νίκος Σκοπλάκης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση με πολλές τοποθετήσεις ανθρώπων της περιοχής.

Ο Δημήτρης Κουσουρής περιέγραψε τα μπλόκα υπό το φως της διαδικασίας επανάστασης και αντεπανάστασης που είχε πυροδοτηθεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα μετά το 1943, η μάχη του Στάλινγκραντ και η συμμαχική απόβαση στη Σικελία σηματοδότησαν το γύρισμα της πλάστιγγας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και έθεταν πλέον σε κάθε χώρα το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας μετά το τέλος της Κατοχής από τις δυνάμεις του Άξονα.  Ο γνωστός ιστορικός υπογράμμισε τη μαζική δυναμική του εαμικού κινήματος και την ανάπτυξη του αντάρτικου στρατου του ΕΛΑΣ στην ύπαιθρο και στις πόλεις μετά το 1943, την αναδιάταξη του αντικομμουνιστικού χώρου απέναντι στον κίνδυνο της κατάληψης της εξουσίας από το ΕΑΜ και τη συγχώνευση της γερμανόφιλης και της βρετανόφιλης πτέρυγάς του το 1944, υπό την αιγίδα των Βρετανών και των πολιτικών της Κυβέρνησης του Καΐρου. Σε αυτά τα πλαίσια, τα μπλόκα της άνοιξης και του καλοκαιριού του 1944 ήταν κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, έργο των ντόπιων δοσιλόγων, της διαβόητης Ειδικής Ασφάλειας του Λάμπου και των Ταγμάτων Ασφαλείας, στην προσπάθειά τους να καταπνίξουν τα προπύργια του εργατικού κινήματος στον αστικό χώρο της πρωτεύουσας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Σκοπλάκης, ο οποίος περιέγραψε με λεπτομέρειες πολλά από όσα έγιναν εκείνα τα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή. Αναφέρθηκε στον Μεσοπόλεμο, στις συνθήκες διαμόρφωσης της Νέας Ιωνίας, του προσφυγικού «μικρού Μάντσεστερ», από το 1923, στην ιδιαίτερη περίπτωση της Καλογρέζας, τις κακές συνθήκες ζωής και το οξύ πρόβλημα του νερού, την ανακάλυψη των κοιτασμάτων λιγνίτη και τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων λίγο πριν από τον πόλεμο. Συνέχισε παρουσιάζοντας τη συγκρότηση της ΕΑΜικής Αντίστασης στη Νέα Ιωνία και την Καλογρέζα και την ευρύτερη περιοχή, το κολαστήριο της Ειδικής Ασφάλειας (Γ΄ Σεπτεμβρίου 105 – 107 και Δεριγνύ, Ελπίδος 3 και 5) και την εύκολη πρόσβαση στη Νέα Ιωνία και τα Β.Δ., τη συγκρότηση τοπικών δωσιλογικών συμμοριών από την Ειδική Ασφάλεια, τη Χ και τον «προδοτικό ΕΔΕΣ» Αθηνών στην περιοχή, την προετοιμασία και την εκτέλεση του μπλόκου στην Καλογρέζα, όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν (με επισημάνσεις και για τα μπλόκα του Γαλατσίου και της Φιλοθέης).  Επιπλέον, ανέδειξε προσωπογραφικά και τοπογραφικά στοιχεία κι έκανε λόγο για το βαθύτερο ταξικό ήθος της ΕΑΜικής αντίστασης και για το εργατικό κίνημα της εποχής.

 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε ζήτημα, διευκρίνιση ή για να υποβάλλετε κείμενο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: jacobingreece@gmail.com

Οδηγίες για την υποβολή κειμένων στο site Jacobin Greece

Newsletter-title3