icon-menu1
Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”
Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”

Νίκος Βαφέας, “Ιστορία & πολιτική σημασία του φαινομένου της “ληστείας” στην Ελλάδα”, Politics of Liberation

Το διαρκές σεμινάριο Politics of Liberation υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Rosa Luxemburg και με τον συντονισμό και την επιστημονική επιμέλεια της Ρόζας Βασιλάκη και του Γιώργου Σουβλή συνεχίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά με επιτυχία τις συναντήσεις του συζητώντας με διανοητές και ακαδημαϊκούς κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα αλλά και την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα στο πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.

 

Στην πρώτη συνάντηση για το 2024, η οποία παρουσιάζεται εδώ, το σεμινάριο είχε καλεσμένο τον Καθηγητή Ιστορικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Βαφέα ο οποίος μίλησε για την ιστορία & την πολιτική σημασία του φαινομένου της «ληστείας» στην Ελλάδα. Η επόμενη συνάντηση με τον ερευνητή Γιώργο Βελεγράκη εστίασε στην κλιματική κρίση και τις ουτοπίες της «έξυπνης διαχείρισης» της. Φεύγοντας από την Ευρώπη και πηγαίνοντας στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Αφρική στο επόμενο σεμινάριο παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ο λόγος περί Αποκάλυψης στο πολιτικό και ιδεολογικό ρεπερτόριο των αντι-ηγεμονικών εξεγέρσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

 

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου το σεμινάριο φιλοξένηση τον Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, Dylan Riley ο οποίος θα μιλήσει για τις αυταρχικές καταβολές της σύγχρονης δημοκρατίας επιχειρηματολογώντας πως ο καπιταλισμός και η δημοκρατία έχουν υπάρξει συμβατά συστήματα μόνο σε χώρες που είχαν πρόσβαση σε γη και σε αγορές τέτοιας κλίμακας ώστε να εμποδίζουν τις ισχυρές πιέσεις προς τον αυταρχισμό που δημιουργούνταν από την όξυνση της ταξικής πάλης.

 

Στις επόμενες του διαλέξεις το σεμιναρίου φιλοξενεί τον Επίκουρο Καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Παρασκευά Ματάλα (10 Μαΐου) ο οποίος θα μιλήσει για τον Εθνικισμό και τον Φασισμό στην Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα και τον Καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αργύρη Αρχάκη (21 Ιουνίου) του οποίου η διάλεξη θα εστιάσει στους τρόπους με τους οποίους ο αντιρατσιστικός λόγος πολλές φορές καταλήγει να απηχεί ανισότητες, να τις συγκαλύπτει και να τις αναπαράγει.

 

Ακολουθήστε το Politics of Liberation

Website: https://politicsofliberation.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/PoliticsofLiberation

Instagram: https://www.instagram.com/politicsofliberation/

 

Ακολουθήστε το Ίδρυμα Rosa Luxemburg – Παράρτημα Ελλάδας

Website: https://rosalux.gr/el

Facebook: https://www.facebook.com/RosaLuxgr

Twitter: https://twitter.com/RosaLuxgr

 

Η διάλεξη του Νίκου Βαφέα που παρουσιάζεται σήμερα έχει ως τίτλο, “Ιστορία & πολιτική σημασία του φαινομένου της “ληστείας” στην Ελλάδα (19ος & 2ο αιώνας)”.

Η περίληψη της ομιλίας:

Στη διάλεξη θα επιχειρηθεί αρχικά μια παρουσίαση της μετεξέλιξης του φαινομένου της ληστείας στην Ελλάδα από τη στιγμή της συγκρότησης του ελληνικού κράτους μέχρι και το τέλος του 20ού αιώνα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε εκείνες τις εκδοχές του φαινομένου που προσεγγίζουν τους ιδεότυπους της «κοινωνικής» και της «πολιτικής» ληστείας. Στη συνέχεια, η έμφαση θα δοθεί σε εκείνες τις ιστορικές περιπτώσεις όπου η ελληνική εκδοχή της ληστείας συναντήθηκε με άλλες μορφές συλλογικής δράσης και, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, «πολιτικοποιήθηκε»: το 1921-1922 στην Κρήτη, το 1914 και μέχρι το 1925 στη Σάμο, την τραγική δεκαετία του 1940, πανελλαδικά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση που ακολούθησε εδώ

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε ζήτημα, διευκρίνιση ή για να υποβάλλετε κείμενο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: jacobingreece@gmail.com

Οδηγίες για την υποβολή κειμένων στο site Jacobin Greece

Newsletter-title3