icon-menu1
Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”
Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”

Η Άνοιξη ξεκίνησε Γενάρη: Μια βόλτα στο κατειλημμένο Πανεπιστήμιο με 4 βίντεο & 11 εικόνες

Ξεκινήσαμε για το Πολυτεχνείο με σκοπό να πραγματοποιήσουμε μια αυτοψία στις κατειλημμένες σχολές και στις μεγάλες συνελεύσεις που διεξάγονταν, όμως καταλήξαμε να τρώμε δακρυγόνα μαζί με φοιτήτριες και φοιτητές που βγήκαν από τις σχολές τους για να σώσουν ένα σπίτι! Συναντήσαμε τους φοιτητές έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου, όπου βρισκόταν υπό κράτηση η Ιωάννα Κολοβού και πριν καλά καλά προλάβουμε να χαιρετήσουμε τους ανθρώπους που είχαμε κανονίσει να μας ξεναγήσουν στο κατειλημμένο ΕΜΠ, επιτέθηκε απρόκλητα η αστυνομία και η μέρα ξεκίνησε εκρηκτικά.

 

Στην συνέχεια περπατήσαμε στο campus του ΕΜΠ και μιλήσαμε με μία φοιτήτρια και έναν φοιτητή που μόλις είχαν γυρίσει στο κτίριο της σχολής τους, μετά την συγκέντρωση στο ΑΤ, χωρίς όμως να προλάβουν να ξεβγάλουν το Maalox που είχαν πάνω τους για τα δακρυγόνα.

Βρεθήκαμε έξω από το κτίριο των «Πολιτικών Μηχανικών» και μας εξήγησαν για ποιους λόγους αντιδρούν και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του φοιτητικού κινήματος, με πρώτο μεγάλο σταθμό, φυσικά την μεγάλη διαδήλωση της Πέμπτης.

Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στον χώρο, όπου αντικρίσαμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες εικόνες, από τις σχολές, όπως έχουν διαμορφωθεί στα χέρια των φοιτητών τις τελευταίες εβδομάδες.

Εδώ είδαμε μια εικαστική δημιουργία από τον Φοιτητικό σύλλογο Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ που θέτει τις κινήσεις των φοιτητών σε πλήρη σύγκριση-αντίθεση με την κυβέρνηση.

 

Φυσικά από τις δράσεις των φοιτητών δεν λείπουν οι άνθρωποι-σύμβολα, όπως ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας.

 

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά εννιά σχολές του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου βρίσκονται υπό κατάληψη.

 

Από τα υλικά των φοιτητών δεν λείπει το τρολάρισμα στην κυβέρνηση, με την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαόδευσης να αποτελεί άλλωστε το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης.

 

Ένας φοιτητής παίζει με τον σκύλο του έξω από την κατάληψη της σχολής του.

 

Τα ίχνη μιας νίκης του φοιτητικού κινήματος, απέναντι στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ που αντιτίθεται στις καταλήψεις, υλοποιώντας έτσι την σχεδόν φιλική στάση Ανδρουλάκη προς την παραβίαση του Συντάγματος απ’την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

\

Μέσα στο κατειλημμένο campus του ΕΜΠ με 9/9 σχολές υπό κατάληψη, 2 νέα παιδιά, αφήνουν για λίγο όλα τα άλλα για να παίξουν μια παρτίδα σκάκι.

 

Στη συνέχεια κινηθήκαμε προς την «Φυσικομαθηματική», η οποία στεγάζεται επίσης στην περιοχή του Ζωγράφου και μπήκαμε σε μια εν εξελίξει γενική συνέλευση, όπου μόλις είχε πάρει τον λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Μάρκος Μπεκρής και οι φοιτητές φώναζαν «Φοιτητές εργατιά, μια φωνή και μια γροθια».

 

Μιλήσαμε με τον Μάρκο Μπεκρή, τον ρωτήσαμε, τι γυρεύει ένας εργάτης στις συνελεύσεις των φοιτητών και μας απάντησε τα εξής:

 

Τέλος, περπατήσαμε για λίγο στο κάμπους όπου βρήκαμε τα κτίρια να ξεχειλίζουν από πολιτική και επιλέγουμε κάποια στιγμιότυπα.

Σε Ελλάδα, Τουρκία, Χιλή, Αμερική

 

Με αγώνα ταξικό και φεμινιστικό

 

Ανθρωποφύλακες

 

Συνεχίζεται…

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε ζήτημα, διευκρίνιση ή για να υποβάλλετε κείμενο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: jacobingreece@gmail.com

Οδηγίες για την υποβολή κειμένων στο site Jacobin Greece

Newsletter-title3