Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”
Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”

Παλαιστίνιος αναλυτής: Δεν υπάρχει ασφαλές σημείο στη Γάζα

Οικογένειες που βρήκαν καταφύγιο στο νοσοκομείο Al-Shifa στη Γάζα στις 13 Οκτωβρίου 2023. (Boaa Albaz / Anadolu via Getty Images)

Μια συνέντευξη με τον Tariq Kenney-Shawa

Η ζωή στη Γάζα είναι αφόρητη και σε «κανονικές» περιόδους. Η πολιορκία, οι βομβαρδισμοί και η αναγκαστική εκτόπιση από το Ισραήλ την καθιστούν έναν απίστευτο εφιάλτη για τους Παλαιστίνιους πολίτες, με ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους και περισσότερους από 2.000 νεκρούς μέχρι στιγμής.

Την Κυριακή το πρωί, με το Ισραήλ έτοιμο να εισβάλει στη Γάζα, ο Ντέρεκ Ντέιβινσον, του American Prestige πήρε μια συνέντευξη σε μορφή podcast από τον Tariq Kenney-Shawa, ειδικό συνεργάτη επί της πολιτικής των ΗΠΑ στο Al-Shabaka, το παλαιστινιακό think tank και δίκτυο πολιτικής. Συζήτησαν τον τρομακτικό φόρο αίματος της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, την ειδοποίηση «εκκένωσης» από το Ισραήλ, και το πώς μπορεί να μοιάζουν οι επόμενες μέρες

Ντ. :  Καθώς διεξάγουμε αυτή τη συνέντευξη, η Γάζα δέχεται έναν ανελέητο αεροπορικό βομβαρδισμό, που έχει σκοτώσει πάνω από 2.200 ανθρώπους κατά την τελευταία καταμέτρηση, πέρα από την ισραηλινή πολιορκία που έχει αποκόψει το νερό, τα τρόφιμα, την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα. Την ίδια στιγμή, η Γάζα μοιάζει να βρίσκεται μετέωρη, περιμένοντας την αναπόφευκτη ισραηλινή χερσαία εισβολή. Τι έχετε δει και ακούσει όσον αφορά τις τρέχουσες συνθήκες στη Γάζα και τις προσδοκίες των ανθρώπων για το τι πρόκειται να συμβεί;

ΤΚΣ: Αυτό που βλέπουμε επιτόπου στη Γάζα είναι μια ολοένα και χειρότερη δεινή κατάσταση που ξεπερνάει τη φαντασία της πλειοψηφίας των ανθρώπων που μας διαβάζουν. Ακόμη και πριν από την πολιορκία που βρίσκεται σε εξέλιξη, κατά τη διάρκεια περιόδων που η διεθνής κοινότητα αρέσκεται να αποκαλεί «ήρεμες», οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι κάτοικοι της Γάζας ήταν απαράδεκτες. Να υπενθυμίσουμε ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν επιτρέπεται να φύγουν από τη λωρίδα χωρίς την άδεια του Ισραήλ, η οποία σπανίως παραχωρείται. Οι δε υποδομές της Γάζας έχουν καταστραφεί από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του Ισραήλ -το 2023 οι κάτοικοι της Γάζας είχαν κατά μέσο όρο μόνο δεκατρείς ώρες ηλεκτρισμού την ημέρα. Και μπορώ να συνεχίσω ατελείωτα.

Τώρα, οι συνθήκες για τους κατοίκους της Γάζας είναι πολύ χειρότερες. Το Ισραήλ έχει διακόψει την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος και εμποδίζει την είσοδο τροφίμων και καυσίμων στη λωρίδα. Πρόκειται για μια πλήρη πολιορκία που στοχεύει στη συλλογική τιμωρία ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία έχουν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητά τους και ξεμένουν από φάρμακα και προμήθειες για να διαχειριστούν τα πτώματα που συσσωρεύονται. Αυτή η κατάσταση, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες μόνο να χειροτερέψει γίνεται, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια χερσαία εισβολή, η οποία συνήθως έρχεται μετά από μια περίοδο ιδιαίτερα υψηλής έντασης βομβαρδισμών με στόχο να ανοίξει κυριολεκτικά τον δρόμο για τα ισραηλινά τανκς.

Ντ. : Η ισραηλινή κυβέρνηση απηύθυνε μια «προειδοποίηση» (ή τελεσίγραφο) αργά την Πέμπτη ότι όλοι όσοι ζουν στη βόρεια Γάζα θα πρέπει να εκκενώσουν προς τα νότια μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες. Το κομμάτι των «είκοσι τεσσάρων ωρών» αφαιρέθηκε, αλλά η εντολή εκκένωσης παραμένει σε ισχύ και σηματοδοτεί ότι μια εισβολή έρχεται εντός ημερών, αν όχι ωρών. Μπορείτε να δώσετε στον κόσμο μια αίσθηση του τι απαιτείται για να μετακινηθούν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι ή ασθενείς ή νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομείο, σε ένα τόσο στενό χρονικό περιθώριο και υπό αυτές τις συνθήκες;

ΤΚΣ: Αφήνοντας στην άκρη το γεγονός ότι η διαταγή για μια τέτοια μεταφορά πληθυσμού είναι παράνομη για το διεθνές δίκαιο, αφού επί της ουσίας το διεθνές δίκαιο δεν έχει σημασία τελικά, μια εκκένωση τέτοιου μεγέθους είναι ανέφικτη υπό τις δεδομένες συνθήκες στη Γάζα. Ας θυμηθούμε ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι ήδη ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στη γη, συνεπώς, το να στριμωχτεί ολόκληρος ο πληθυσμός στο μισό μόνο αυτής της περιοχής θα ήταν πρακτικά αδύνατον, ακόμη κι αν η Γάζα δεν βομβαρδιζόταν ταυτόχρονα αδιακρίτως από το Ισραήλ.

Αφήνοντας στην άκρη την πρακτική αδυνατότητα του εγχειρήματος, να σημειώσουμε ότι όσοι προσπάθησαν να εκκενώσουν, και ακολούθησαν τους διαδρόμους ακριβώς από τους οποίους το Ισραήλ τους είπε ότι θα ήταν ασφαλείς, μπαίνουν στο στόχαστρο αεροπορικών επιδρομών από το ίδιο το Ισραήλ. Μόλις χτες, το Ισραήλ χτύπησε ένα κομβόι προσφύγων που κατευθυνόταν νότια της οδού Σαλαχουντίν, με αποτέλεσμα τη δολοφονία τουλάχιστον εβδομήντα ανθρώπων, όλοι εκ των οποίων ήταν άμαχοι και στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν γυναίκες και παιδιά. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο της επίθεσης είναι από τα πιο μακάβρια που έχω δει μέχρι στιγμής.

Ντ. : Ποιες είναι από «ανθρωπιστική» σκοπιά οι συνέπειες της εντολής σε ανθρώπους να εκκενώσουν τη Βόρεια Γάζα, όταν αυτό συνεπάγεται να εκθέτουν τον εαυτό τους στα ανοιχτά εν τω μέσω βομβαρδισμών από αέρος;

ΤΚΣ : Η Βόρεια Γάζα είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της λωρίδας, και είναι ξεκάθαρο ότι ο εκτοπισμός πάνω από ενός εκατομμύριου ανθρώπων προς τα νότια είναι πολύ απλά ανέφικτος, ειδικά μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες και κάτω από ένα διαρκές μπαράζ ισραηλινών χτυπημάτων από αέρος. Η επανεγκατάσταση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και η διασφάλιση ότι στεγάζονται, τρέφονται και έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και ηλεκτρισμό θα προϋπέθετε την εμπλοκή τεράστιων αποθεμάτων πόρων καθώς υποδομών, τις οποίες η Γάζα πολύ απλά δεν διαθέτει, ως αποτέλεσμα των ετών αποκλεισμού από το Ισραήλ και των επαναλαμβανόμενων στρατιωτικών επιθέσεων. Αυτό το νέο κύμα προσφύγων θα είναι πρακτικά άστεγο και εκτεθειμένο, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει οτιδήποτε κινείται. Το Ισραήλ τα γνωρίζει όλα αυτά. Η διαταγή εκκένωσης είναι μια κενή χειρονομία δημόσιας εικόνας, καθώς επίσης γνωρίζουν ότι θα αρχίσουν να χάνουν τη δυτική υποστήριξη καθώς αυξάνεται ο αριθμός των δολοφονημένων αμάχων.

Ντ. : Τι θα συμβεί εάν και όταν το Ισραήλ κινηθεί προς τη Νότια Γάζα, με τους αμάχους να μην έχουν κατά τα φαινόμενα πουθενά αλλού να πάνε;

ΤΚΣ : Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι το Ισραήλ αυτή τη στιγμή βομβαρδίζει ολόκληρη τη λωρίδα της Γάζας, από τον Βορά μέχρι τον Νότο. Δεν υπάρχει μέρος ασφαλές στη Γάζα, δεν υπάρχουν καταφύγια για τους βομβαρδισμούς, δεν υπάρχουν «ζώνες ασφάλειας για αμάχους». Ακόμη και οι δρόμοι που το Ισραήλ υποσχέθηκε ότι θα έμεναν ανοιχτοί δέχονται πλήγματα. Κι αυτό δεν είναι καινούριο: Από το 2008 μέχρι και σήμερα, το Ισραήλ σκοπίμως βάζει στο στόχαστρο πολιτικές υποδομές και μέρη που είναι γνωστό ότι δίνουν καταφύγιο στους αμάχους, όπως σχολεία του ΟΗΕ και γραφεία και ξενοδοχεία. Όσοι είναι σε θέση να τα καταφέρουν μέχρι τη Νότια Γάζα εξακολουθούν να διατρέχουν τον κίνδυνο να σκοτωθούν από επιθέσεις τόσο της αεροπορίας όσο και του πυροβολικού του Ισραήλ. Το επίκεντρο τίθεται στον Βορά γιατί φαίνεται ότι το Ισραήλ εκεί θα κατευθύνει το μεγαλύτερο μέρος των επίγειων δυνάμεών του, κίνηση μετά την οποία μπορεί να επιδιώξει την εκ νέου κατοχή είτε του Βορρά είτε και ολόκληρης της Λωρίδας.

Ντ. : Έχει υπάρξει αρκετή συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο να επιτραπεί στον πληθυσμό της Γάζας να εκκενωθεί προς την Αίγυπτο. Θα μπορούσες να μας μιλήσεις για τις συνεπαγωγές αυτής ιδέας -για το ζήτημα της εθνοκάθαρσης, για το παράδειγμα της Νάκμπα, για τη μεγάλη παρουσία ήδη εκτοπισμένων ανθρώπων μέσα στη Γάζα, για την απροθυμία της αιγυπτιακής κυβέρνησης να δεχθεί πρόσφυγες και για την ακαταλληλότητά της να τους υποδεχθεί;

ΤΚΣ : Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανοίξει η δυνατότητα για τους κατοίκους της Γάζας να εκκενωθούν προς την Αίγυπτο, αν και συζητείται βεβαίως. Αν όντως εξελιχθεί σε επιλογή και εάν η Αίγυπτος πειστεί με κάποιον τρόπο να ενσωματώσει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, τότε οι κάτοικοι της Γάζας θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα πραγματικά φριχτό δίλημμα: θα πρέπει είτε να μείνουν στη Γάζα, δηλαδή να μείνουν στα σπίτια που έζησαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους μια ολόκληρη ζωή, διατρέχοντας τον κίνδυνο να σκοτωθούν, είτε θα πρέπει να φύγουν με τον κίνδυνο να μην τους επιτραπεί η επιστροφή στα πατρογονικά τους εδάφη.

Αυτή είναι ξεκάθαρα μια επανάληψη των όσων συνέβησαν το 1948, όταν περισσότεροι από 750.000 Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αντιμέτωποι ανεξέλεγκτες σιωνιστικές παραστρατιωτικές ομάδες, και στη συνέχεια τους απαγορεύτηκε η επιστροφή στο Ισραήλ. Ένα τέτοιο σενάριο θα είχε σαν αποτέλεσμα μια ακόμη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που θα ερχόταν να προστεθεί στην τρέχουσα κρίση. Στο μεταξύ, το Ισραήλ θα διέφευγε των συνεπειών για μια ξεκάθαρη εθνοκάθαρση με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και της υπόλοιπης Δύσης.

Ντ. : Όταν βλέπεις το τι συμβαίνει στη Γάζα και ακούς τη ρητορική των επισήμων του Ισραήλ και των υποστηρικτών τους, οι οποίοι κάνουν λόγο για «ανθρώπινα κτήνη» στη Γάζα, κατηγορώντας τον άμαχο πληθυσμό για τις πράξεις της Χαμάς και άλλων ένοπλων ομάδων, υποστηρίζοντας τη συλλογική τιμωρία (υπονοώντας για παράδειγμα ότι θα δοθεί χάρη στον πληθυσμό αν παραδοθεί η Χαμάς) -και καθώς όλα αυτά βασικά δεν δέχονται καμία αμφισβήτηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τις διακηρύξεις της για πλήρη υποστήριξη του Ισραήλ— έχεις κάποιον λόγο να νομίζεις ή να ελπίζεις ότι θα βρεθεί κάτι να εμποδίσει το Ισραήλ να συνεχίσει την πολιτική του στη Γάζα;

ΤΚΣ : Πολύ απλά, οι Ισραηλινοί δεν θεωρούν ανθρώπινα όντα τους Παλαιστίνιους. Αυτό αποτυπώνεται στις δηλώσεις στις οποίες βλέπουμε τους ηγέτες του Ισραήλ να αποκαλούν ανερυθρίαστα τους Παλαιστίνους «ανθρώπινα κτήνη» και να διακηρύσσουν τις προθέσεις τους να «εξαφανίσουν τη Γάζα από τον χάρτη». Το μέγεθος αυτού του μίσους για τους Παλαιστίνιους δεν γίνεται αμέσως κατανοητό από την ευρύτερη διεθνή κοινότητα. Προσθέστε σε αυτή τη συστηματική απανθρωποποίηση την πίστη τους ότι αυτοί και μόνο είναι ο εκλεκτός λαός του Θεού, που βρίσκεται σε μια ιερή αποστολή, και έχετε μια συνταγή τρόμου.

Για πολύ καιρό, πίστευα ότι το μόνο που εμποδίζει το Ισραήλ να εξοντώσει όλους τους Παλαιστίνιους ήταν η διεθνής κοινότητα. Βλέποντας όμως πόσο έτοιμες και πρόθυμες ήταν οι δυτικές κυβερνήσεις να δώσουν την πλήρη υποστήριξή τους στο Ισραήλ, δεν είναι με και τόσο σίγουρος ότι υπάρχει κάτι που να βρίσκεται ανάμεσα στο Ισραήλ και στην ικανοποίηση των τρομακτικών του φαντασιώσεων. Οι ΗΠΑ και η Δύση, οι απροϋπόθετοι σύμμαχοι του Ισραήλ, πάντοτε επέτρεψαν στο Ισραήλ να λειτουργεί κάτω από ένα μοναδικό επίπεδο ατιμωρησίας, που καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν απολαμβάνει -μια πραγματικά προνομιακή αντιμετώπιση.

Ντ. : Θα σε παρακαλούσα να μοιραστείς μαζί μας και κάποιες σκέψεις όσον αφορά τη μιντιακή κάλυψη την περασμένη εβδομάδα, ιδιαίτερα σε σχέση με τα διπλά μέτρα και σταθμά που φαίνεται να εφαρμόζονται όταν περιγράφονται τα βάσανα των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων, αλλά σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ισραηλινές και οι πανεπιστημιακές φωνές.

ΤΚΣ : Η άνιση αντιμετώπιση στον τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης της Παλαιστίνης δεν είναι κάτι καινούριο, είναι κάτι που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε κυριολεκτικά εδώ και δεκαετίες. Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο δύο μέτρα και σταθμά και υποκρισία αλλά και τον συστηματικό αποκλεισμό των παλαιστινιακών φωνών σε σημείο που διασφαλίζεται ότι η κοινή γνώμη δεν ακούει ποτέ την οπτική των Παλαιστίνιων. Πριν από κάνα-δυο χρόνια, το Maha Nassar δημοσίευσε μια μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, στους New York Times, από τα δυόμιση χιλιάδες άρθρα γνώμης που έχουν δημοσιευθεί για τους Παλαιστίνιους από το 1970, λιγότερο από 2% έχει γραφτεί από Παλαιστίνιους. Από μόνος του αυτός ο αποκλεισμός αφήνει βαθύ αποτύπωμα στους δημόσιους λόγους που αναπτύσσονται γύρω από αυτό το θέμα.

Αυτό είναι κάτι που αλλάζει τα τελευταία χρόνια, καθώς η αφήγηση για το Παλαιστινιακό μετακινείται και βρίσκουν χώρο για τη φωνή και την οπτική τους όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι. Όμως, η τελευταία εβδομάδα έδειξε ότι το βαθύ μίσος για τους Παλαιστίνιους, τους Μουσουλμάνους και τους Άραβες συνολικά, το οποίο καλλιεργήθηκε για να νομιμοποιήσει τον πόλεμο στον Ιράκ, εξακολουθεί να επιμένει, όπως αποδεικνύεται από το πόσο έτοιμα ήταν κοινό και ΜΜΕ στις ΗΠΑ να δαιμονοποιήσουν και να απανθρωποιήσουν ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό. Συνεπώς, δεν εξεπλάγην καθόλου όταν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, από το MSNBC μέχρι το CNN, άρπαξαν την ευκαιρία να δημοσιεύσουν ανεπιβεβαίωτες θέσεις του ισραηλινού στρατού, οι περισσότερες από τις οποίες αποδείχτηκαν ψευδείς με την έρευνα που ακολούθησε. Πιστεύω ότι, καθώς σφαγιάζονται όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, το εκκρεμές θα αρχίσει να κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, όμως η ζημιά, η πολεμοκαπηλεία και η καλλιέργεια του μίσους, έχουν ήδη λάβει χώρα. Η Αμερική φαίνεται να μην έχει μάθει τίποτε από το πρόσφατο παρελθόν της και είναι έτοιμη να βυθιστεί ξανά στα ίδια λάθη.

Μετάφραση: Σωτήρης Σιαμανδούρας

Από : jacobin.com

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε ζήτημα, διευκρίνιση ή για να υποβάλλετε κείμενο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: jacobingreece@gmail.com

Οδηγίες για την υποβολή κειμένων στο site Jacobin Greece

Newsletter-title3