icon-menu1
Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”
Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”

Οι Αμερικανοί μεταναστεύουν προς την κλιματική καταστροφή, όχι μακριά από αυτήν

Από τους DAVID SIROTA & JULIA ROCK

Η επιστήμη παρέχει με ακρίβεια στην Αμερική μια εκτίμηση για το ποιες περιοχές της χώρας μας θα καταστραφούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και ποιες περιοχές  θα εκτεθούν λιγότερο στις πιο καταστροφικές επιπτώσεις. Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι πληθυσμιακές ροές κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση – τα σημερινά νέα στοιχεία της απογραφής δείχνουν ότι το έθνος μετακινείται από τις ασφαλέστερες περιοχές σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα μέρη.

Για να παραθέσουμε από την κωμωδία Planes, Trains & Automobiles, πηγαίνουμε «προς τη λάθος κατεύθυνση».

Ο νέος χάρτης του Γραφείου Απογραφής για τις πληθυσμιακές τάσεις της τελευταίας δεκαετίας δείχνει μεγάλη αύξηση στη Δύση και στις ακτές – και μείωση στην ενδοχώρα της Ανατολικής Ακτής και στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

Συγκρίνετε τώρα αυτόν τον χάρτη με τους χάρτες της ProPublica που καταγράφουν τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από ακραία ζέστη, πυρκαγιές και πλημμύρες και καταλαβαίνετε το πρόβλημα. Αν και υπήρξαν κάποια πρόσφατα ανεπίσημα στοιχεία για πραγματική μετανάστευση λόγω του κλίματος, συνολικά τα στοιχεία της απογραφής δείχνουν ότι η αύξηση του πληθυσμού της Αμερικής μετατοπίζεται από τις περιοχές που μπορεί να είναι  καλύτερα προς περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο.

Για να το θέσω αλλιώς: Αν η κλιματική αλλαγή ήταν ο εχθρός σε έναν πόλεμο, η Αμερική δεν μεταφέρει τον πληθυσμό μας, στα ασφαλέστερα μέρη, αλλά ο πληθυσμός της χώρας μετακινείται προς τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από επιθέσεις.

Ορισμένα από τα παραδείγματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Για παράδειγμα, τα βόρεια της Νέας Υόρκης θεωρούνται μία από τις λιγότερο εκτεθειμένες της χώρας στην κλιματική κρίση – και όμως σχεδόν στο σύνολο των βόρειων περιοχών της Νέας Υόρκης ο πληθυσμός είτε παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος είτε μειώθηκε. Την ίδια στιγμή, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση του πληθυσμού στην ακτή του Κόλπου του Τέξας και γύρω από αυτήν, η οποία απειλείται από ακραία ζέστη και παράκτιες πλημμύρες.

Παρομοίως, η πόλη της Φιλαδέλφειας βρίσκεται σε συγκριτικά καλή θέση στην κλιματική κρίση – αλλά είδε μόνο μέτρια αύξηση του πληθυσμού κατά 5%. Στη λίστα των μεγαλύτερων πόλεων την ξεπέρασε το Φοίνιξ, το οποίο είδε αύξηση του πληθυσμού κατά 11%, παρά το γεγονός ότι η πόλη αυτή αντιμετωπίζει μερικές από τις χειρότερες μορφές ακραίας ζέστης και ξηρασίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Και έπειτα υπάρχει η Νότια Φλόριντα, όπου το Μαϊάμι σημείωσε αύξηση του πληθυσμού κατά 10%, παρά την πιθανότητα να βρεθούν σύντομα κάτω από το νερό μεγάλα τμήματα της πόλης. Συγκρίνετε αυτό με ένα μέρος όπως το Βερμόντ, όπου η αύξηση του πληθυσμού ήταν μηδενική.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κατηγορούμε τους Αμερικανούς για τη μετακίνησή τους σε περιοχές που απειλούνται από το κλίμα – άλλωστε, η αύξηση και η μείωση του πληθυσμού συχνά οφείλεται στην αναζήτηση βασικών αγαθών, όπως η προσιτή στέγαση και οι θέσεις εργασίας. Αλλά τα στοιχεία της απογραφής καταδεικνύουν μια τάση που έχει επιδεινωθεί από τη δημόσια πολιτική.

Και οι εταιρείες δεν έχουν ακόμη αναγκαστεί να γνωστοποιούν τους κλιματικούς κινδύνους στους επενδυτές, γεγονός που ενδεχομένως τους επιτρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις για επενδύσεις και τοποθεσίες χωρίς να λαμβάνουν υπόψη αυτές τις παραμέτρους ευπάθειας.

Υπάρχουν τρόποι για να αλλάξουν οι πολιτικές – για παράδειγμα, υπήρξε μια προσπάθεια να αλλάξουν οι νόμοι για την οριοθέτηση των ζωνών με τρόπο που να αποθαρρύνει ή να απαγορεύει την κατασκευή σε περιοχές που είναι πιο επιρρεπείς σε πυρκαγιές. Τον Μάιο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα που απαιτεί από τις ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενες υποδομές να λαμβάνουν υπόψη τους υφιστάμενους και μελλοντικούς κινδύνους πλημμύρας κατά την οικοδόμηση, και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ετοιμάζει ετοιμάζει μια ρύθμιση που θα απαιτεί από όλες τις δημόσιες εταιρείες διαφάνεια ως προς την κλιματική επικινδυνότητα.

Αλλά, όπως δείχνουν τα στοιχεία της απογραφής, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πολύ δρόμο να διανύσει.

Εν τω μεταξύ, οι ιδιοκτήτες κατοικιών αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια για να αγοράσουν ακίνητα που είναι επιρρεπή σε πλημμύρες, τα οποία κεφάλαια ενθαρρύνουν αποφασιστικά τους ανθρώπους να μετακινηθούν από περιοχές υψηλού κινδύνου και να μειώσουν το κόστος μελλοντικού καθαρισμού μετά από τις καταστροφές. Ορισμένες περιοχές της Καλιφόρνιας έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν την εν λόγω βοήθεια της FEMA για εξαγορές σε περιοχές που κινδυνεύουν από πυρκαγιές.

Αυτή την άνοιξη, η FEMA επικαιροποίησε τη μεθοδολογία της για την τιμολόγηση της ασφάλισης κατά των πλημμυρών ώστε να γίνει πιο δίκαιη και να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή.

Αλλά, φυσικά, πολλές από τις προσπάθειες να διορθωθούν αυτές οι πολιτικές – ή τουλάχιστον να τις αναγκάσουν να συνυπολογίσουν τους κλιματικούς κινδύνους – αντιμετωπίζουν τώρα την έντονη αντίδραση των πανίσχυρων Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσινγκτον.

Θέλουν να προσποιούνται ότι τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει ριζικά – παρόλο που ήδη βλέπουμε ότι όλα αλλάζουν πιο γρήγορα από ποτέ.

Πηγή: Jacobin.com

Μετάφραση: Σωτήρης Σιαμανδούρας & Χρήστος Αβραμίδης

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε ζήτημα, διευκρίνιση ή για να υποβάλλετε κείμενο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: jacobingreece@gmail.com

Οδηγίες για την υποβολή κειμένων στο site Jacobin Greece

Newsletter-title3