icon-menu1
Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”
Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να εμποδίσουν τον Μπάιντεν να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα

Το άρθρο δημοσιεύθηκε χθες, 19/7, στο Τζάκομπιν ΗΠΑ.

Καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες και ο καπνός από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κατακλύζουν τεράστιες εκτάσεις της χώρας, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να απελευθερώσει κονδύλια για την ανακούφιση των πληγέντων και για να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα -μια κίνηση που οι Δημοκρατικοί νομοθέτες έχουν ζητήσει επανειλημμένα.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, μια ομάδα Ρεπουμπλικάνων εισήγαγε ένα νομοσχέδιο για να εμποδίσει τον Μπάιντεν να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, με έναν γερουσιαστή να υποστηρίζει ότι θα του έδινε αναίτια «περισσότερη εκτελεστική εξουσία και θα αύξανε το μέγεθος της κυβέρνησης, στο όνομα δήθεν της κλιματικής αλλαγής».

Εάν ο Μπάιντεν κήρυττε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσε να αναλάβει επιθετική δράση για τη μείωση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων και για την επιτάχυνση της παραγωγής καθαρής ενέργειας, επιβάλλοντας εκ νέου την απαγόρευση των εξαγωγών αργού πετρελαίου, σταματώντας τη μίσθωση πετρελαίου και φυσικού αερίου, επενδύοντας σε υποδομές δημόσιας συγκοινωνίας και απαιτώντας από τις ιδιωτικές εταιρείες να επιταχύνουν την κατασκευή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, ακόμη και όταν εκατό εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω του καύσωνα», δήλωσε η Ζαν Σου [Jean Su], ανώτερη νομική σύμβουλος του Κέντρου για τη Βιολογική Ποικιλομορφία. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει την επιλογή των Ρεπουμπλικάνων να κρύβουν το κεφάλι στην άμμο, κηρύσσοντας μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και προχωρώντας στην ταχεία σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων που μας οδηγούν σε αυτή την Αποκάλυψη.»

Το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο ονομάστηκε περιπαικτικά «Νόμος περί πραγματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», έχει επικεφαλής τον αντιπρόσωπο Όγκαστ Πφλούγκερ [August Pfluger] (Τέξας) και τη γερουσιάστρια Σέλεϊ Μουρ Καπίτο [Shelley Moore Capito] (Δυτική Βιρτζίνια), οι οποίοι είναι πολέμιοι της κλιματική ατζέντας του Μπάιντεν και έχουν προσωπικές επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα.

«Η νομοθεσία μας διασφαλίζει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν θα κάνει κατάχρηση της εξουσίας του αξιώματός του για να ακολουθήσει την αντιαμερικανική ενεργειακή ατζέντα του ενάντια στη θέληση του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο Πφλούγκερ κατά την εισαγωγή του νομοσχεδίου.

Ο Πφλούγκερ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης δωρεών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων -τον ξεπερνάει μόνο ο Κέβιν Μακάρθι [Kevin McCarthy] (Καλιφόρνια)- και είναι διευθυντής στην Gentry Creek Energy LLC, «μια εταιρεία του τομέα της ενέργειας που δραστηριοποιείται στους αγωγούς και τις υποδομές», σύμφωνα με το πόθεν έσχες του. Εισήγαγε νομοθεσία για την κατάργηση ενός φόρου επί των εκπομπών μεθανίου και έχει επενδύσει σε μια εταιρεία αγωγών που είναι μέλος λόμπι τα οποία χαιρέτησαν την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

Η Καπίτο, μακροχρόνια υποστηρίκτρια των συνδεόμενων με τα ορυκτά καύσιμα συμφερόντων που πολέμησαν την ατζέντα του Μπάιντεν για το κλίμα, υπήρξε σημαντική υποστηρίκτρια του αγωγού φυσικού αερίου Mountain Valley Pipeline. Επίσης, έχει επενδύσει προσωπικά στην εταιρεία που κατασκευάζει το έργο του αγωγού, το οποίο έλαβε σημαντική ώθηση από μια ειδική διάταξη που επέβαλε την έγκρισή του στην πρόσφατη διακομματική συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους.

Οι επτά υποστηρικτές του «Νόμου περί πραγματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης» στη Γερουσία έλαβαν συνολικά 3,1 εκατομμύρια δολάρια σε συνεισφορές από στελέχη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και από επιτροπές πολιτικής δράσης (PACs) κατά την περίοδο 2017-2022, σύμφωνα με στοιχεία του OpenSecrets. Οι δεκαεννέα υποστηρικτές του νομοσχεδίου στη Βουλή εισέπραξαν 1,7 εκατομμύρια δολάρια από στελέχη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και από PACs κατά τη διάρκεια του εκλογικού κύκλου 2021-22, σύμφωνα με το OpenSecrets.

Ο νόμος Καπίτο-Πφλούγκερ, σύμφωνα με τη διατύπωσή του, θα απαγορεύει στον πρόεδρο να κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης «με την αιτιολογία της κλιματικής αλλαγής», ανεξάρτητα από τη νομολογία στην οποία μπορεί να επέλεγε να στηριχθεί. Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι, αλλά δεν σημείωσε πρόοδο στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία.

Ο Μπάιντεν στο παρελθόν έχει κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παράταση των προγραμμάτων COVID-19 και για τη διακοπή των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το τείχος στα σύνορα, αφού τα αιτήματά του απορρίφθηκαν από το Κογκρέσο -κάτι που νομοθέτες και των δύο κομμάτων κατήγγειλαν ως κατάχρηση της εκτελεστικής εξουσίας.

Ωστόσο, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι προειδοποιούν για πιθανή κατάχρηση της εκτελεστικής εξουσίας από τον πρόεδρο, ο Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από Δημοκρατικούς νομοθέτες και από περισσότερες από 1.200 οργανώσεις του συνασπισμού People vs. Fossil Fuels.

Το περασμένο καλοκαίρι, εν μέσω παρόμοιων ακραίων θερμοκρασιών και πυρκαγιών που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή, ο Μπάιντεν φέρεται να εξέτασε το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, αλλά τελικά αρνήθηκε να το πράξει. Το περασμένο φθινόπωρο, μετά την ψήφιση από το Κογκρέσο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού -ο οποίος παρέχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές πιστώσεις για τις εταιρείες που θα κατασκευάσουν υποδομές καθαρής ενέργειας και για τους καταναλωτές που θα αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μεταξύ άλλων μέτρων- μια ομάδα Δημοκρατικών γερουσιαστών απαίτησε από τον Μπάιντεν να πατήσει πάνω σε αυτή τη νομοθεσία για να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.

«Οι εξουσίες έκτακτης ανάγκης του προέδρου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αλόγιστα», έγραψε ο γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλεϊ [Jeff Merkley] (Όρεγκον) σε επιστολή του τον Οκτώβριο του 2022 προς τον Μπάιντεν, την οποία υπέγραψαν άλλοι επτά Δημοκρατικοί. «Αυτό που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ωστόσο, είναι να αποφύγουμε την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μόνο και μόνο επειδή ο πρόεδρος Τραμπ έκανε κατάχρηση του νόμου περί εθνικών εκτάκτων αναγκών. Αν υπάρχει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί φιλόδοξη δράση, αυτή είναι το κλιματικό χάος.»

Οι οκτώ, κάλεσαν τον Μπάιντεν να διατάξει έρευνα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, να καταστήσει καθαρό από άνθρακα το Υπουργείο Άμυνας και να θεσπίσει κανόνες για τη μείωση των εκπομπών από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, οχήματα, εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων σε δημόσια γη. Αυτή την Άνοιξη, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε δύο σημαντικούς κανονισμούς με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα και με φυσικό αέριο καθώς και από τα οχήματα. Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν [Joe Manchin] από τη Δυτική Βιρτζίνια και η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, μάχονται ενάντια στους κανόνες για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, παρόλο που θα εφαρμόζονταν μόνο σε ένα μικρό κλάσμα των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ορισμένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και φυσικό αέριο.

Για την άμεση μετάφραση, Σωτήρης Σιαμανδούρας

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε ζήτημα, διευκρίνιση ή για να υποβάλλετε κείμενο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: jacobingreece@gmail.com

Οδηγίες για την υποβολή κειμένων στο site Jacobin Greece

Newsletter-title3