icon-menu1
Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”
Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας” Μέντορες-Συντονιστές: “Ας μην μπούμε παρακαλώ σε θέματα ουσίας”

Με αφορμή την υποψηφιότητα Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας

Χτες ανακοινώθηκε επίσημα η συμμετοχή του Φρέντη Μπελέρη στο ψηφοδέλτιό της ΝΔ για τις ευρωεκλογές. Η υποψηφιότητα αυτή φημολογούνταν για εβδομάδες ως μια ύστατη προσπάθεια της ΝΔ να ανακόψει την απώλεια ψήφων προς τα ακροδεξιά της. Πολλοί/ες δίναμε λίγες πιθανότητες στο να υλοποιηθεί, καθώς θα ήταν μια κίνηση αρκετά παρατραβηγμένη ακόμα και για την ΝΔ. Μάλιστα, η υποψηφιότητα αυτή ανακοινώθηκε ως μια έντονα συμβολική υποψηφιότητα του δημάρχου Χειμάρρας και την στιγμή ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς ολόκληρη η αίθουσα σηκώθηκε στο πόδι.
Η ΝΔ χρησιμοποιεί για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση (διπλές εθνικές εκλογές το 2023 και τώρα) το ίδιο «εθνικό ζήτημα» για να αποπροσανατολίζει από την ακρίβεια, τις πλημμύρες, τα σκάνδαλα, τα Τέμπη κλπ. Τακτική που επιχείρησε να χρησιμοποιήσει και ο Λοβέρδος με το να επισκεφτεί προεκλογικά τον Μπελέρη στις φυλακές.Βέβαια, σε αυτό έξοχα αποσιωπάται ότι ο αντίπαλος υποψήφιος δήμαρχος Γκόρο που στηρίχτηκε από τον Ράμα είναι και αυτός από την ελληνική μειονότητα και ότι ο Μπελέρη κατέβηκε με την υποστήριξη του Αλβανού «πολλά βαρύ» εθνικιστική Σαλί Μπερίσα. Επίσης αποσιωπάται και το ακροδεξιό παρελθόν του Μπελέρη με την συμμετοχή του στην εξτρεμιστική οργάνωση ΜΑΒΗ και την σύλληψή του στα ελληνοαλβανικά σύνορα για διακίνηση βαρύ οπλισμού.
Πέρα όμως από τις εμπλεκόμενες προσωπικότητες σε αυτό το πολιτικό σόου, πρέπει να διακρίνουμε τις ομάδες που συμπαρασύρει αυτό σε μια τριβή και τις διακρατικές σχέσεις της Ελλάδας-Αλβανίας που για ακόμη μια φορά φαίνεται να δοκιμάζονται.
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία χρησιμοποιείται εργαλειακά από την δεξιά, όπως έχει συμβεί χρόνια ολόκληρα και έχει δεχτεί κακομεταχείριση και εντός της Ελλάδας από τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές των κυβερνήσεων. Να θυμίσουμε τις εξαγγελίες των υπουργών της ΝΔ το ’90 που απαιτούσαν από την μειονότητα γυρίσει πίσω στην Αλβανία και να παραμείνει εκεί για να τους χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης στην εξωτερική πολιτική της προς την Αλβανία, την άρνηση απόδοσης ιθαγένειας μέχρι το 2007 και την περικοπή των συντάξεων για τους μετανάστες-τριες, ακόμα και για τους ομογενείς, που ψηφίστηκε το ’16 από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συνεχίστηκε και επί ΝΔ.
Πολλές φορές οι συμμετανάστες μας από την ελληνική μειονότητα έχουν χρησιμοποιηθεί και εναντίον μας των μετανάστων-τριων αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, για να μας διαχωρίσουν σε δύο ταχύτητες και να δημιουργήσουν εθνικιστικά μίση ανάμεσά μας. Ένα ζήτημα που εργαλειοποιείται πολύ συχνά είναι αυτό της απόδοσης ιδιοκτησιακών τίτλων γης στην Νότια Αλβανία, που είναι ένα θέμα καθαρά ταξικό που ενδύεται όμως εθνοτικό χαρακτήρα.
Ξέρουμε πολύ καλά, ότι παρά το βραχυπρόθεσμο εκλογικό όφελος που επιδιώκει η ΝΔ, τέτοιες κινήσεις μόνο ενισχυτικά μπορούν να λειτουργήσουν ως προς την Ακροδεξιά μακροπρόθεσμα. Επίσης, ξέρουμε ότι η ενίσχυση της Ακροδεξιάς τροφοδοτεί με την σειρά της πιο απάνθρωπες μεταναστευτικές πολιτικές και αφήνει έκθετους τους μετανάστες στην δολοφονική ακροδεξιά βία όπως συνέβη και το 2018 με την δολοφονία του Αλβανού Πετρίτσι Ζίφλε στην Κέρκυρα. Πέρα από λύπη η υποψηφιότητα αυτή είναι λογικό να προκαλεί και ανησυχία για την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων.
Έχοντας όμως βιώσει, μετανάστριες-ες αλβανικής και ελληνικής εθνοτικής καταγωγής, από κοινού, αν και με σημαντικές παραλλαγές τη ζοφερή μεταναστευτική πραγματικότητα στην Ελλάδα θεωρούμε ότι αυτή η κοινή μας εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως βάση συζήτησης, αλληλοκατανόησης και κοινών διεκδικήσεων.
Σε αυτές τις εκλογές, λοιπόν ας κερδίσει η αλληλεγγύη.
*Το κείμενο δημοσιεύτηκε πρώτα στον προσωπικό λογαριασμό της συγγραφέα στο Facebook.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε ζήτημα, διευκρίνιση ή για να υποβάλλετε κείμενο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: jacobingreece@gmail.com

Οδηγίες για την υποβολή κειμένων στο site Jacobin Greece

Newsletter-title3